ib3 image
Welkom op FrameMaat.info!
Alles over framematen! Wilt u weten welk framemaat voor u geschikt is?
Gebruik onze Framemaat calculator!

Framemaat bepalen

Gebruik onze framemaat calculator om gemakkelijk en snel de juiste framemaat voor u te bepalen!

Maat per fietstype

Een framemaat wijkt af per type fiets, dus het is belangrijk dat u weet welk framemaat voor u passend is.

Heren- en damesfietsen

Vind met de framemaat calculator de juiste framemaat voor zowel dames- als herenfietsen.

Kinderfietsen

Ook de juiste framemaat voor kinderfietsen kunt u terug vinden in de framemaat calculator!

Framemaat bepalen

De juiste framemaat zorgt zoals gezegd voor meer comfort en fietsplezier (of verbeterde prestaties) en op deze pagina helpen we u deze framemaat bepalen. Welke waarde vertegenwoordigt nu eigenlijk de framemaat ofwel framehoogte? De framemaat is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen uitkomt, uitgedrukt in centimeters.

Dit wetende, kunt u uw framemaat bepalen aan de hand van de lichaamslengte, maar een nog nauwkeuriger methode is met behulp van de binnenbeenlengte. U kunt deze opmeten, door met uw benen zo’n 15 cm uit elkaar te gaan staan en vervolgens de afstand tussen de grond en kruishoogte op te nemen. Het verdient de voorkeur hierbij geen schoenen en broek te dragen aangezien het meetresultaat hierdoor negatief beïnvloed wordt.
Belangrijk: meet werkelijk tot bovenaan! Alleen wanneer de gehele lengte bekend is, kunt u de optimale framemaat bepalen.

Met deze lengte kunt u nu de framemaat bepalen. Wanneer u deze afstand (in centimeters) in de calculator ingeeft, hoeft u verder niets te doen en krijgt u direct de daarbij behorende framemaat te zien. Let daarbij goed op dat u dit ingeeft bij het juiste fietstype, aangezien daar verschillende calculaties voor gelden.

Mocht u het zelf willen opzoeken, kunt u met gebruik van de tabellen ook uw framemaat bepalen. Ligt uw binnenbeenlengte precies tussen tussen twee maten in, dan geldt de volgende vuistregel: gebruikt u de fiets sportief, kies dan de kleinste van de 2 framematen, gebruikt u de voornamelijk om te gaan touren, ga dan voor het grotere frame. Dit geldt voor alle fietstypes bij het framemaat bepalen.

Let op: betreft het een fiets met verende zadelpen, dan is de vuistregel dat u 4 cm van de meest ideale framemaat aftrekt.

Een framemaat bepalen is geen absolute wetenschappelijke waarheid. De basis ligt in vuistregels die de juiste framemaat bepalen, maar daarnaast is bijvoorbeeld ook belangrijk welk model fiets geschikt voor u is. De geometrie van het frame is namelijk van invloed op uw zitpositie (rechtop, iets voorovergebogen of zeer sportief). En wat is voor u de beste zithouding, zodat u klachten aan schouders, polsen, rug, nek en knieën voorkomt? Hiervoor zijn geavanceerde meetsystemen bij de vakhandel beschikbaar, die u helpen de fiets te vinden die het beste bij u past.

Als u eenmaal de nieuwe fiets heeft, neem dan de eerste keren inbussleutels mee, zodat u kunt experimenteren met de afstelling. Door de zadelpen bij te stellen kunt u de voor u optimale hoogte creëren.

Framemaat calculator statistieken van vorige maand:

Wat onze gebruikers vinden:

Prima site! Via deze site heb ik de juiste framemaat kunnen berekenen en deze gebruikt voor m’n nieuwe MTB. Precies de juiste maat, fietst perfect!

Gerben101

Hoi … schrijf niet snel een commentaar, maar na een foutieve bestelling heb ik hier wél de juiste framemaat voor m’n dochters fiets weten te vinden. Top!

EricBruin

Gemakkelijk en snel je framemaat berekenen?